Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016

La galette des Rois


H γαλλική βασιλόπιτα είναι πίτα από σφολιάτα που μοσχοβολά βούτυρο και αμυγδαλόπαστα. Παραδοσιακά τη σερβίρουν στις 6 Ιανουαρίου, le jour de l'Épiphanie και όχι την Πρωτοχρονιά , για να γιορταστεί ουσιαστικά η προσφορά των τριών μάγων στο Θείο Βρέφος.
Μέσα στη Galette des Rois δεν βάζουν φλουρί αλλά μία fève δηλαδή μία μικρή πορσελάνινη φιγούρα (μινιατούρα κουκλίτσα ενός μωρού συνήθως) ή ένα φασόλι ή κουκί που συμβολίζουν τη γονιμότητα. Αυτός που βρίσκει τη fève στέφεται “Βασιλιάς” της ημέρας και φοράει μια χρυσή (χάρτινη) κορώνα!
Επίσης, η κοπή της πίτας έχει και ένα πολύ ωραίο εθιμοτυπικό: ο γηραιότερος κόβει την πίτα, ο νεότερος κρύβεται κάτω από το τραπέζι, έτσι ώστε να μην την βλέπει, και όταν κόβονται τα κομμάτια, λέει σε ποιον θα δοθούν. Έτσι, εξασφαλίζεται η δίκαιη διανομή των κομματιών.

Ανακάλυψε και άλλες πληροφορίες  για την πίτα του Βασιλιά.
 



   sites consultés: 
ticsenfle.blogspot.fr
http://www.motmelimelo.net
http://www.cap-eveil.fr
youtube
http://www.cia-france.com
http://www.ambafrance-gr.org




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου